Bij de handel werd gebruik gemaakt van zeecontainers die vanuit de haven van het Antilliaanse eiland via Vlissingen bij een bedrijf in Silvolde, dat als dekmantel diende, terecht kwamen. De modus operandi werd in het voorjaar van 2020 uitgedacht en de man uit Hengelo was volgens het OM vanaf het begin betrokken bij het regelen en gereedmaken van de handel.
In december 2020 werd een eerste container in de haven van Curaçao ingescheept. Deze werd drie weken later opgehaald uit Vlissingen en afgeleverd bij het bedrijf in Silvolde. In de container: kalkzandsteen en als kalkzandsteen verpakte pakketten cocaïne.
In totaal gaat het om vier zendingen vanuit Curaçao die het Openbaar Ministerie Oost-Nederland linkt aan deze organisatie. De 50-jarige verdachte had, samen met een 56-jarige man uit Delft (die op 31 oktober een strafeis van acht jaar gevangenisstraf hoorde), achter de schermen een aansturende en leidinggevende rol. “Het op grote schaal importeren van cocaïne vergt een gestructureerde samenwerking tussen verschillende personen”, stelde het OM vandaag voor de rechtbank in Zwolle. “We zien personen die een compleet samenwerkingsverband wisten op te zetten en te onderhouden en zich dagelijks bezig hielden met een groothandel in drugs. Een groothandel die verder strekte dan een aantal transporten vanuit Curaçao. Een groothandel die kennelijk ook een afzetmarkt had.”
Er werden honderden kilo’s cocaïne geïmporteerd; na aflevering werd de drugs gesorteerd dan wel vervoerd naar Enschede of Hengelo, bedoeld voor de afzetmarkt. In deze zaak staan zeven verdachten terecht voor hun wisselende rollen binnen deze criminele organisatie.
Met behulp van cryptocommunicatie wisten de verdachten geruime tijd onder de radar te blijven. Uit onder meer die onderschepte en ontsleutelde cryptocommunicatie bleek de onderlinge rolverdeling. De medeverdachten lijken op verschillende momenten verantwoording af te leggen aan de 50-jarige Hengeloër. De officier van justitie tijdens het requisitoir vandaag voor de rechtbank: “Uit chats, in samenhang bezien met de overige bewijsmiddelen, blijkt dat verdachten zich dagelijks bezighielden met het voor zichzelf en anderen gelegenheid, middelen en inlichtingen te verschaffen die bestemd zijn voor harddrugshandel. Van enige legale bron van inkomen, laat staan van een bonafide bedrijfsvoering is in het geheel niets gebleken.”
Uit het dossier blijkt volgens het OM ook dat de verdachte, die eind juni 2022 werd aangehouden en sindsdien vast zit, zocht naar meer dekmantelbedrijven (te weten een metaalbedrijf en een fruitbedrijf) en zelfs naar een rederij met schepen en scheepspersoneel.
Naast internationale drughandel maakte de 50-jarige verdachte zich volgens het OM in 2017 ook schuldig aan hypotheekfraude. Door middel van valsheid in geschrifte verkreeg hij een hypothecaire geldlening van 216.000 euro. Dit feit woog de officier van justitie vandaag mee in de strafeis.
Eén andere verdachte, die vandaag ook voor de rechtbank in Zwolle verscheen, wordt door het OM gezien als uitvoerder: hij haalde de cocaïne uit de containers bij het bedrijf in Silvolde en vervoerde het naar Hengelo. Tegen hem eist het OM drie jaar gevangenisstraf. Eerder kregen vier medeverdachten al een strafeis te horen: als het aan het OM ligt gaan zij 5, 7, 7 en dus 8 jaar (laatstgenoemde is de tweede hoofdverdachte uit Delft) de gevangenis in. Morgen komt een laatste verdachte aan bod. Die zaak wordt achter gesloten deuren behandeld.