ALMELO - Een 62-jarige verdachte uit Almelo die ervan verdacht wordt zijn 22-jarige buurman om het leven te hebben gebracht door messteken, hoorde vandaag in de rechtbank in Almelo 6 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen zich eisen. De steekpartij vond plaats op 11 januari 2022.


“Mevrouw, mensen maken fouten, mevrouw”, zei de verdachte in de rechtszaal tegen de moeder van het slachtoffer. Refererend aan deze opmerking, reageerde de officier van justitie scherp: “Sommige ‘fouten’ hebben gevolgen die onomkeerbaar zijn en waarvan de consequenties voor anderen zo groot zijn dat ze voor de betrokkenen onvergeeflijk worden”, stelde hij in zijn requisitoir. “Geluk en rampspoed bevinden zich soms letterlijk dicht bij elkaar. Waar het slachtoffer gelukkig was en samenwoonde met de liefde van zijn leven, ontwikkelde zich één deur verder, in het hoofd van de verdachte, een psychische stoornis. Deze stoornis werd het slachtoffer fataal en gooide in één klap meerdere levens totaal overhoop. Dit werd pijnlijk zichtbaar, hoorbaar en voelbaar in deze rechtszaal”, aldus de officier.

De 62-jarige was ervan overtuigd dat zijn buurman zijn computer had gehackt en ook invloed had op zijn telefoon en zijn televisie. De 22-jarige belde bij verdachte aan om te praten. Daarna ging het gruwelijk mis. Voordat verdachte de deur open deed, pakte hij een mes. Enkele ogenblikken nadat hij de deur had geopend, stak hij het slachtoffer een tiental keer met het mes. Het slachtoffer kon nog wegkruipen maar overleefde de aanval uiteindelijk niet. De vriendin van het slachtoffer, die tussenbeide wilde komen, raakte ook zwaargewond door de steekpartij. De vriendin legde de steekpartij met haar telefoon vast. De verdachte heeft zijn daad bekend.

Bij het bepalen van de strafeis heeft de officier van justitie rekening gehouden met gedeeltelijke ontoerekeningsvatbaarheid van de verdachte. Het is aannemelijk dat hij lijdt aan een paranoïde stoornis waarbij hij ervan overtuigd is dat mensen, in dit geval zijn buurman, hem benadelen. Van volledige ontoerekeningsvatbaarheid kan alleen sprake zijn als er geen enkele twijfel is. Volgens de officier van justitie is dat hier niet aan de orde, onder andere omdat de verdachte wel degelijk beseft dat hij iets strafbaars heeft gedaan. Verdachte heeft bovendien niet op alle punten meegewerkt aan het psychologisch onderzoek, met als gevolg dat de nodige aannames moeten worden gedaan.

In het strafrecht is het uitgangspunt dat elke dader verantwoordelijk kan worden gehouden voor het gepleegde strafbare feit. Dit maakt dat naast een tbs-behandeling, ook een gevangenisstraf op zijn plaats is.