AALTEN/ALMELO/DIEREN/ENSCHEDE/HAAKSBERGEN/HENGELO - De rechtbank Overijssel veroordeelt vijf mannen voor onder meer beroeps- en bedrijfsmatige hennepteelt op verschillende adressen, diefstal van elektriciteit en deelname aan een criminele organisatie. De rechtbank legt aan de mannen deels voorwaardelijke gevangenisstraffen en taakstraffen op. Ook worden zij veroordeeld tot het terugbetalen van criminele winsten en moeten zij de schade vergoeden van verschillende netbeheerders.
Ontmanteling meerdere hennepkwekerijen
Medio 2018 is door de districtsrecherche Twente een strafrechtelijk onderzoek opgestart onder de naam Arcadia. Dat heeft geleid tot het ontmantelen van meerdere hennepkwekerijen, onder andere in Aalten, Almelo, Dieren, Enschede, Haaksbergen en Hengelo. Dat gebeurde deels voor en deels na een actiedag op 25 juni 2019, waarop de vijf mannen werden aangehouden. De mannen exploiteerden meerdere hennepkwekerijen tegelijk, veelal in sociale huurwoningen. In die hennepkwekerijen trof de politie grote hoeveelheden hennepplanten aan. In sommige kwekerijen was eerder geoogst. De stroom werd illegaal afgenomen.
Criminele organisatie
De rechtbank vindt dat er sprake is van een criminele organisatie gericht op onder meer het telen van en de handel in hennep en veroordeelt deze vijf mannen voor deelname daaraan. Zij hebben gehandeld uit financieel gewin en zijn voorbij gegaan aan de risico’s voor de volksgezondheid, brandgevaar en het feit dat deze misdrijven vaak leiden tot verschillende vormen van overlast en criminaliteit.
Leider van de organisatie
Een 43-jarige man uit Oldenzaal heeft leiding gegeven aan de criminele organisatie die verantwoordelijk was voor de exploitatie van minimaal negen hennepkwekerijen. Hij verrichtte zelf werkzaamheden in die kwekerijen, maar stuurde ook andere deelnemers aan. De man is eerder veroordeeld voor het plegen voor soortgelijke feiten en krijgt de hoogste straf opgelegd: een taakstraf van 240 uren en een gevangenisstraf van 600 dagen, waarvan 433 dagen voorwaardelijk. De man moet ruim 33.000 euro terugbetalen aan de Staat en samen met enkele mededaders ongeveer 7.500 euro vergoeden aan netbeheerders.
Overige deelnemers
Een 32-jarige man uit Almelo was de rechterhand van de leider van de criminele organisatie. Hij was betrokken bij acht kwekerijen en hield zich vooral bezig met de inrichting daarvan en de illegale afname van elektriciteit. De rechtbank legt aan hem een taakstraf van 240 uren en een gevangenisstraf van 450 dagen, waarvan 381 dagen voorwaardelijk op. De man moet ruim 10.000 euro terugbetalen aan de Staat en samen met enkele mededaders ongeveer 3.800 euro vergoeden aan netbeheerders.
Een 37-jarige man uit Heerde had een uitvoerende rol en was betrokken bij vijf kwekerijen. De rechtbank legt aan hem een taakstraf van 180 uren en een gevangenisstraf van 300 dagen, waarvan 256 dagen voorwaardelijk op. De man moet ruim 1.600 euro terugbetalen aan de Staat en samen met enkele mededaders ongeveer 1.000 euro vergoeden aan netbeheerders.
Ook een 45-jarige man uit Hengelo had een uitvoerende rol en was betrokken bij vijf kwekerijen. Hij wordt vrijgesproken van diefstal van elektriciteit en wordt veroordeeld tot een taakstraf van 160 uren en een gevangenisstraf van 300 dagen, waarvan 256 dagen voorwaardelijk. De man moet ruim 10.000 euro terugbetalen aan de Staat.
Een 62-jarige man uit Arnhem leverde hennepstekken aan de leider van de criminele organisatie en trad ook op als zijn adviseur. Hij had een hennepstekkerij in Nijmegen en in verschillende loodsen producten voorhanden waarmee hennepkwekerijen konden worden ingericht. Hij is eerder veroordeeld voor soortgelijke feiten. Aan hem wordt een taakstraf van 140 uren en een gevangenisstraf van 300 dagen, waarvan 214 dagen voorwaardelijk opgelegd. De man moet ongeveer 2.200 euro terugbetalen aan de Staat.
Overschrijding redelijke termijn
De periode dat de mannen in voorarrest zaten wordt op de straffen in mindering gebracht. Bij de voorwaardelijke straffen legt de rechtbank een proeftijd van 2 jaar op. De rechtbank vindt dat de delicten waarvoor de mannen zijn veroordeeld langere onvoorwaardelijke gevangenisstraffen rechtvaardigen dan die aan deze mannen worden opgelegd. Omdat de termijn waarbinnen een verdachte vervolgd en veroordeeld dient te worden in deze zaken fors is overschreden, vindt de rechtbank dat de mannen niet meer (terug) de gevangenis in moeten. In een aantal gevallen is die overschrijding ook van invloed geweest op het bedrag dat de mannen moeten terugbetalen aan de Staat.