ALMELO - “Eigenlijk wil ik dit requisitoir beginnen met een zucht… Weer geweld gepleegd, weer een avond die een leuk uitje had moeten zijn, verpest door zogenaamde voetbalsupporters. Weer een hele ochtend hier op zitting”, aldus de officier van justitie vandaag in de rechtszaal in Almelo. Voor de politierechter stonden zes mannen die onder meer verdacht worden van openlijk geweld tegen politieagenten en vernieling van een hekwerk in het stadion van voetbalclub Heracles in Almelo. Zij hoorden een werkstraf van 180 uur tegen zich eisen, plus een voorwaardelijke gevangenisstaf van 2 maanden met een proeftijd van 3 jaar.
Naar eigen zeggen uit frustratie over het verlies van Go Ahead Eagles op 15 maart van dit jaar, begon een groep supporters te trekken en te schoppen tegen het hek dat de uit- en thuissupporters van elkaar scheidt. De groep nam vervolgens afstand van het hek en ging in een rij staan. Agenten die bij het hek stonden hoorden de groep aftellen, van drie naar één. Bij één kwamen zij tegelijk hard op het hek afrennen. Een van de agenten die de supporters wilde tegenhouden, werd geslagen en liep een hersenschudding op. In haar aangifte zegt ze hierover: “Ik dacht echt dat ik geen kant meer op zou kunnen en dat mijn collega's en ik helemaal in elkaar geslagen zouden worden”. De officier van justitie stelt in haar requisitoir dat zij het zeer kwalijk vindt dat er door toedoen van verdachten een agent gewond is geraakt. “Daarnaast is dit een manier van geweldpleging die ik op geen enkele manier kan en wil begrijpen. Hier zitten zes verdachten met een blanco strafblad die zich op een vrijdagavond zo laten gaan. Het is idioot.”
De officier verwees in haar requisitoir ook nog naar de klassieker Feyenoord-Ajax die eerder deze maand niet doorging omdat de politie staakte. Begin deze week werd bekend dat ook Ajax-FC Utrecht om deze reden niet doorgaat. “Deze voorbeelden laten zien dat politie-inzet en voetbalwedstrijden hand in hand gaan. En dat dit helaas noodzakelijk is, dat hebben de zes verdachten in deze zaak wel weer bewezen.”
Hoewel de officier aangaf eigenlijk een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats te vinden, hield zij rekening met het feit dat verdachten een blanco strafblad hebben en nog vrij jong zijn. “Zij zijn niet gebaat bij een gevangenisstraf. Daar tegenover staat dan wel een forse taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf. Zodat ze begrijpen en voelen dat dit gedrag consequenties heeft en zodat ze een stok achter de deur hebben om dit gedrag in de toekomst achterwege te laten.”
De politierechter deed meteen na de behandeling van de zaak uitspraak. Vijf verdachten kregen 90 uur taakstraf opgelegd, de zesde kreeg 75 uur. Allemaal kregen zij bovendien een maand voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 3 jaar.