Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het 's morgens langer donker en blijft het 's avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.
De zomertijd was de afgelopen jaren namelijk onderwerp van discussie. Er werd enkele jaren geleden in het Europees Parlement zelfs over gestemd om de zomertijd af te schaffen. De uitkomst was dat de zomertijd voorlopig blijft bestaan, maar dat er onderzoek zou komen naar de voor- en nadelen. Vooralsnog heeft men geen reden gezien om deze alsnog af te schaffen.
Vele mensen ragen zich elk jaar af of de klok nu voor- of achteruit moet. Een handig ezelsbruggetje hierin is: In het voorjaar, gaat de klok vooruit en in het najaar dus weer terug. Komende nacht hebben wij dus een uurtje korter slaap.
Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober (dit jaar 30 oktober).