ALMELO - Werken in de Almelose binnenstad betekent ook dat tijdens werkzaamheden in de diepe grond soms bijzondere vondsten worden gedaan. De afgelopen tijd zijn een aantal bijzondere archeologische vondsten gedaan. De meest in het oog springende vondsten zijn de restanten van een muurwerk op de hoek Hagengracht, die op basis van het formaat in de 17e eeuw kan worden gedateerd. In fase 2 zal het muurwerk nog nader worden onderzocht om beter vast te kunnen stellen waartoe dit muurwerk heeft gediend.

Ook zijn twee skeletten in de Kerkstraat aangetroffen. Omdat dit deel van de Kerkstraat/Kerkplein tot 1830 als begraafplaats heeft gediend was de kans hierop groot.

Een andere bijzondere vondst zijn de restanten van een baardmankruik. Deze baardmankruik dateert uit de 16e/17e eeuw. Deze kruik dankt zijn naam aan het hoofd van de gebaarde man die op de hals en schouder van de kruik staat. Wie deze man was en waarom hij op de kruik staat, dat is eigenlijk nog niet duidelijk. Wel zijn er verschillende verhalen. Zo zou het een beeltenis zijn van Wodan, de Noorse god, en zou het de drinker bescherming bieden. Dit soort kruiken werden in het Duitse Rijnland geproduceerd.

In een aantal lagen is extreem veel houtskool gevonden samen met verbrande leem. Deze lagen zijn het restant van oorlogshandelingen vermoedelijk uit de 80-jarige oorlog. Tijdens de 80-jarige oorlog lag Almelo geregeld in de vuurlinie. Zo werd Almelo in 1585 bezet door Spaanse troepen en werd deze verwoest en brandde de stad bijna volledig in.

brandlaag