Boa’s krijgen in hun werk steeds vaker te maken met geweld. Om erachter te komen of het dragen van een bodycam een goed middel is om agressief gedrag te verminderen, werken de boa’s vanaf juni tot december dit jaar met een bodycam. “De veiligheid van onze mensen staat voorop”, zegt burgemeester Arjen Gerritsen. “We zien dat er een verschuiving plaatsvindt van de werkzaamheden. Steeds vaker komen boa’s terecht in situaties die spanningen kunnen opleveren.”
Dreiging voorkomen
De gemeente verwacht dat de bodycams ook voorkomen dat situaties uit de hand dreigen te lopen. Gerritsen: “Als uit deze proef blijkt dat de bodycam de veiligheid van boa’s verbetert , kunnen we besluiten deze camera's toe te voegen aan de standaard boa-uitrusting.”
Regels
Boa’s kunnen met de bodycam beeld en geluid opnemen tijdens hun werk. Er zijn natuurlijk regels bij het gebruiken van bodycams. Een boa bepaalt zelf wanneer hij of zij de camera aanzet. De boa maakt altijd aan anderen bekend dat de camera wordt aangezet. De beelden worden gebruikt als bewijsmateriaal, bij de behandeling van klachten en de opsporing of vervolging van strafbare feiten. Op verzoek van de boa kunnen ze ook worden gebruikt om de eigen handelingen te beoordelen. Bij het gebruik van de bodycam moeten ze zich houden aan de privacywet. Bij de proef gebruikt Almelo de landelijke regels die bepalen wanneer er wordt opgenomen, hoe de camerabeelden bewaard worden, hoe lang, wie de camerabeelden mag bekijken en onder welke voorwaarden.