ALMELO - Vanaf april tot en met september doen ecologen onderzoek naar de leefomgeving van vleermuizen, spreeuwen, gierzwaluwen, huiszwaluwen en huismussen. De ecologen fietsen met hun meetapparatuur door de bebouwde kom, om de leefomgeving te onderzoeken en te kijken hoeveel van deze dieren er zijn. Vanaf ruim voor zonsopgang tot laat na zonsondergang zijn zij op pad. Zie je dus iemand fietsen met een grote antenne achterop? Grote kans dat dit een onderzoeker is.

Waarom dit onderzoek?

Veel mensen zijn bezig met het verduurzamen van hun huis. In veel woningen die minder goed geïsoleerd zijn, leven beschermde diersoorten zoals vleermuizen. Bij het isoleren kunnen de verblijfplaatsen van de vleermuizen vernield worden. Gemeente Almelo is daarom bezig met het opstellen van een plan waarbij je diersoorten beschermd en toch aan de woning kunt werken voor bijvoorbeeld isolatie. Dit noemen we een soortenmanagementplan of SMP.

Voor het SMP gaat een ecologisch bureau een onderzoek doen naar een aantal soorten in een bepaald gebied. Het bureau maakt aan de hand van dat onderzoek een maatregelen- en beschermingsplan voor Almelo. Dit onderzoek duurt twee jaar.

Gemeente Almelo betaalt het grootste deel van de kosten van het onderzoek. Daardoor hoeven woningeigenaren zelf geen ecologisch onderzoek meer te laten doen bij een verbouwing of isolatiewerkzaamheden. Dat scheelt tijd en kosten.

Wat wordt er onderzocht?

Gemeente Almelo heeft NatuurInclusief B.V. ingeschakeld om het ecologisch onderzoek naar verschillende diersoorten te doen. Het onderzoek vindt plaats in een groot deel van de bebouwde kom van Almelo. De diersoorten waar onderzoek naar gedaan wordt zijn: diverse vleermuissoorten, gierzwaluw, huiszwaluw, boerenzwaluw, huismus, spreeuw, kerkuil, slechtvalk en steenmarter.

Het onderzoek start op 1 april 2025 en duurt tot eind september 2025. Overdag wordt er gekeken naar huismussen, spreeuw en huiszwaluw. ’s Avonds na zonsondergang en ’s ochtends voor zonsopkomst kijkt de ecoloog naar vleermuizen en gierzwaluwen.

De ecologen doen het onderzoek op de fiets. Ze zijn te herkennen aan gele hesjes met het logo van NatuurInclusief B.V. op de achterkant.