ALMELO - Vandaag werd in Almelo stilgestaan bij de vernoeming van het viaduct ter hoogte van de kruising Aadorpweg/N36 naar Wachtmeester der 1e Klasse Jacco Westendorp. Tijdens een officiële naamgevingsceremonie in aanwezigheid van Jacco’s zus en zwager, vrienden en collega’s werden verhalen en herinneringen gedeeld. Samen met burgemeester Richard Korteland onthulde mevrouw Westendorp het naambord dat ook op het viaduct prijkt.

De vernoeming is een eerbetoon aan Jacco Westendorp. De Almeloër kwam in 1994 op 32-jarige leeftijd om bij een auto-ongeval in de Sinaï. Hij nam deel aan de Multinational Force and Observers (MFO) missie in de Sinaï. De MFO was een vredesmacht die tijdens de Camp David-akkoorden overeengekomen was tussen Israël, Egypte en de VS. Nederland nam van 1982 tot 1995 deel aan de missie, met een verbindingscompagnie en Marechaussees.

Hoop

Burgemeester Korteland sprak tijdens de ceremonie in de raadzaal van Almelo de hoop uit dat met de naam van Jacco op het viaduct, passanten beseffen hoe er, júist in deze tijd, wordt gevochten voor onze vrijheid. “Door mannen en vrouwen die bereid zijn tot het uiterste te gaan, zoals Jacco. Laat er tegelijk de hoop uit spreken voor een meer vreedzame wereld.” Tijdens de ceremonie memoreerde Flip Breukers, penningmeester van

het Nationaal Veteranen Platform het belang van de inzet van militairen voor vrede en veiligheid wereldwijd. Roger Costongs, plaatsvervangend commandant Koninklijke Marechaussee, bracht in zijn toespraak de herinneringen terug aan de missie en de rol die Jacco binnen de Koninklijke Marechaussee had. Ook Mary-An Bezemer sprak de aanwezigen toe. Zij was de lederpredikant die dertig jaar geleden de uitvaart van Jacco leidde in het toenmalige ’t Nieuwland in Almelo. De zus van Jacco bedankte alle collega’s en vrienden die zowel in de jaren voor als na Jacco’s overlijden om haar en hun ouders heen zijn blijven staan.

Bruggen en viaducten

Almelo sluit met deze naam aan bij het landelijke project ‘Vernoeming Omgekomen Militairen tijdens Missies op Infrastructuur en Kunstwerken’. Op initiatief van de Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid, en het Veteranen Platform ontwikkelden de ministeries van Defensie en van Infrastructuur en Waterstaat dit plan. Door het hele land zijn inmiddels vele tientallen viaducten en bruggen te vinden die als eerbetoon de naam van een gesneuvelde militair dragen. Met het vernoemen van bruggen en viaducten naar omgekomen militairen worden de namen van deze militairen, die zich onvoorwaardelijk voor de vrijheid en veiligheid van anderen hebben ingezet, zichtbaar in de samenleving die zij dienden.