OVERIJSSEL - Boeren en tuinders in Overijssel kampen met hoge werkdruk, stress en veel onzekerheid. Tegelijkertijd is de stap naar hulp vaak groot en ontbreekt het zorgverleners soms aan kennis over de leefwereld van agrariërs. Dat blijkt uit onderzoek van GGD IJsselland, uitgevoerd in opdracht van de provincie Overijssel.


In de eindrapportage van het project Boeren in Beeld staan concrete aanbevelingen om de mentale gezondheid van boeren en tuinders beter te ondersteunen. Het project richtte zich niet alleen op kennis verzamelen, maar ook op drie actiepunten: praktische ondersteuning, de dialoog met huisartsen en weerbaar ondernemerschap.

“Dit onderzoek laat zien dat het belangrijk is dat de overheid aandacht heeft voor de mentale gezondheid van boeren en tuinders,” zegt gedeputeerde Maurits von Martels. “Daarom helpen we met erfcoaches en betrekken we boeren bij het maken van beleid. Zo bouwen we aan een sterk netwerk en kunnen we beter inspelen op hun zorgen. Het onderzoek bevestigt dat we dit ook in de toekomst moeten blijven doen.”

Praktische hulp werkt

Uit het onderzoek blijkt dat boeren baat hebben bij ondersteuning die hen direct ontlast, zoals het tijdelijk overnemen van bepaalde werkzaamheden. GGD IJsselland werkte hiervoor samen met organisaties die deze hulp kunnen bieden.

Meer bewustzijn bij huisartsen nodig

Huisartsen hebben vaak beperkt zicht op de mentale belasting van boeren. Om hen hierbij te helpen, is voorlichtingsmateriaal ontwikkeld: een presentatie en een artikel die bijdragen aan meer bewustwording en betere samenwerking tussen zorgverleners en de agrarische sector.

Ondernemerschap met meer veerkracht

Ook het versterken van weerbaar ondernemerschap is van belang. Binnen agrarische studieclubs is ervaring opgedaan met een cursus timemanagement. Die helpt boeren om hun werkdruk beter te hanteren en bewustere keuzes te maken in hun bedrijfsvoering.

Boeren in Beeld is mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel via het programma Sociale Kwaliteit.