Op de avond van 12 november 1958 stapt een man uit de trein in Almelo. In zijn koffer heeft hij vooral herinneringen. Aan zijn bokspartijtjes met Nelson Mandela, met daaraan onlosmakelijk verbonden zijn ervaringen aan het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Maar ook aan de roots van zijn familie en zijn grote bewondering voor de krijgskunsten van Shaka Zulu. Hier begint het Twentse verhaal van Darius Dhlomo, de basis van de theatervoorstelling die vol staat van nieuwsgierigheid, liefde en de zoektocht naar een nieuw thuis.
Hij wordt, samen met Steve Mokone, een smaakmaker in Almelo. Op en buiten het veld. Na de wedstrijden treedt hij graag op als muzikant voor zijn – vaak vrouwelijke – fans. Hij wordt verliefd op Twente, en op Geesje, met wie hij trouwt en zijn hele leven zal doorbrengen. Als na tientallen jaren het apartheidsregime in Zuid- Afrika is gevallen, en Dhlomo eindelijk weer naar zijn thuisland terug mag, komt hij er pas achter dat Twente zijn nieuwe 'thoes' is geworden. Geen heldenontvangst in Durban kan daar iets aan veranderen.
Iedereen doet mee: professionals en lokaal amateurtalent
Dhlomo is een echte regioproductie voor Oost-Nederland waaraan iedereen mag meedoen. Daniël Kolf (o.a. Mocro Mafia) speelt Darius Dhlomo. Uriah Havertong (The Last Poets) is Steve Mokone. Andere hoofdrollen zijn voor Twents toptalent Nathalie Baartman (cabaretière en columniste) en Korneel Evers (de Luizenmoeder). De muzikale leiding in handen van Dries Bijlsma, die jarenlang samenwerkte met Typhoon. De rapteksten in de voorstelling zijn geschreven door Rico (Opgezwolle). Daarnaast wordt DHLOMO gedragen door de tomeloze inzet van enthousiaste Tukkers. Meer dan honderd getalenteerde amateurs uit de regio van alle leeftijden staan op het podium en vormen samen met de professionele acteurs de cast. Ook achter de schermen werken talloze creatieve Tukkers als vrijwilligers zij aan zij met specialisten aan decor en kostuums.
De voorstelling DHLOMO is gebaseerd op het boek 'Dhlomo. Een kleurrijk leven tussen zwart en wit' van Ben Siemerink. DHLOMO is een coproductie van Stichting GelijkSpel uit Almelo en theatercollectief Urban Myth.