Pijn. Acute pijn. Aanhoudende pijn. Chronische pijn. U zal er maar last van hebben en houden. Los of in combinatie met een whiplash bezorgt het u de nodige last.
De term whiplash kan verwarrend overkomen omdat het zowel de verwonding als de symptomen ten gevolge van deze verwonding beschrijft. In 2015 werd de volgende definitie van whiplash gegeven: een intense, passief opgelegde, onverwachte, naar achter gerichte en versnellende kracht, voldoende om een relevante beweging van de nek te bewerkstelligen, meestal gevolgd door een minder krachtige en voorwaarts gerichte tegenbeweging.
Bij ongeveer 80% van de verkeersslachtoffers wordt een min of meer ernstig ongeval met de nek waargenomen. . Een rapport uit 2016 spreekt over 300 nieuwe gevallen per 100.000 personen per jaar in West-Europa en de Verenigde Staten van Amerika.
De belangrijkste symptomen zijn nekpijn, nekstijfheid, spanning in de schouder-, arm- en nekspieren en hoofdpijn. Het klachtenpatroon kan complex zijn met meerdere klachten en vele symptomen (whiplash associated disorders, WAD). De kans op herstel is in het algemeen positief. De tijd tot het volledig verdwijnen van de klachten ligt tussen de 17 en 262 dagen. Twaalf procent van de personen rapporteert nog klachten zes maanden na het ongeval.
Oorzaken van een verhoogde kans op aanhoudende klachten zijn het vrouwelijke geslacht, een gevorderde leeftijd, ernstige pijnklachten bij aanvang, uitstralende pijnklachten, hoofdpijn, depressieve gemoedstoestand, omgang met ziekte en ziekteverloop en claims, waaronder schadevergoedingen en uitkeringen. Op langere termijn wordt een verminderde kwaliteit van leven op het lichamelijke -, geestelijke - en sociale vlak waargenomen, welke samenhangen met psychologische – en socio-economische factoren. Om de kans op herstel en de uitkomst van behandelingen in bepaalde groepen van patiënten te identificeren werden verwachtingspatronen ontwikkeld.
Uw pijnconsulent en Anesthesioloog-pijnspecialist vragen u naar de klachten en symptomen, evenals hoe het ongeval is ontstaan, gevolgd door een lichamelijk onderzoek. Mede hierdoor wordt beoordeeld of aanvullend onderzoek onmiddellijk nodig is of kan wachten, evenals hoe uw probleem het beste kan worden behandeld. Bij mensen waarbij de klachten na drie maanden niet verbeteren kan een meer uitvoerige evaluatie gewenst zijn, met daarbij het vervaardigen van röntgenfoto’s, MRI- scan, diagnostische procedures ter hoogte van de facetgewrichten of/en de tussenwervelschijven, CT-scan en electromyografisch (EMG) onderzoek; echter, niet iedere persoon heeft deze onderzoeken nodig.
Intensieve behandeling van whiplash en WAD in een vroeg stadium gaat gepaard met een langzamer herstel; optimale behandeling vindt plaats middels geruststelling en educatie. In het acute stadium kan medicatie (ontstekingsremmers zoals Ibuprofen, Diclofenac en Naproxen) worden verstrekt ter vermindering van pijnklachten en wordt spontaan herstel afgewacht. In het stadium van aanhoudende klachten kan medicatie worden verstrekt ter vermindering van pijnklachten en verbetering van het functioneren, maar kan herstel niet langer meer worden verwacht. Het gebruik van antidepressiva zoals Amitriptyline, Nortriptyline en Duloxetine kan worden overwogen. Morfine preparaten worden gebruikt in slechts enkele (uitzonderlijke) gevallen.
Mobilisatie, manipulatie en klinische massage zijn effectieve technieken ter behandeling van nekpijn; acupunctuur, relaxerende massage en sommige passieve modaliteiten zoals hitte, koude, hydrotherapie en echo zijn niet effectief. Triggerpoints zijn duidelijker aanwezig bij patiënten met WAD in vergelijking met mechanische nekpijn. Deze triggerpoints hangen samen met de intensiteit van de pijn en de omvang van de pijnverdeling bij patiënten met WAD. Injecties met corticosteroïden in de facetgewrichten van de nek na een whiplash zijn niet effectief ter behandeling van pijnklachten, terwijl hitte behandelingen (radiofrequente (RF) behandeling) van deze gewrichten wel effectief zijn in het bewerkstelligen van een langdurige pijnvermindering. Psychologische stress- factoren kunnen verdwijnen na behandeling van pijnklachten middels een RF-behandeling van de facetgewrichten in de nek. Complete pijnvermindering trad op na een eerste behandeling bij 71% van de patiënten, waarbij de pijnvrije periode gemiddeld 219 dagen betrof, zo ook voor vervolgbehandelingen.
Melius Klinieken biedt een nagenoeg compleet pakket aan multidisciplinaire pijnzorg zonder wachttijden (link naar https://www.meliusklinieken.nl/regio-2-whiplash/) Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.meliusklinieken.nl. Voor informatie over whiplash en WAD kunt u ook terecht op de website van de Whiplash Stichting Nederland (www.whiplashstichting.nl).
Wilt u een afspraak maken, klik dan hier. (link naar: https://www.meliusklinieken.nl/home-klinieken/contact-bezoekersinformatie/)